Türkiye Çevre Ajansı tarafından verilen ‘Yeşil Sertifika’ süreci ise şöyle işliyor;
1- Yeşil Sertifika almak isteyen bina/yerleşme sahipleri “https://meslekihizmetler.csb.gov.tr” internet sitesinde yer alan Yeşil Sertifika Uzmanları ile iletişime geçer.
2- Bina veya yerleşme sahipleri anlaşma sağladıkları Yeşil Sertifika Uzmanı(YESU) ile sözleşme imzalar.
3- Yeşil Sertifika Uzmanları sisteme başvurmak için ‘’www.yestr.csb.gov.tr'' adresine giriş sağlar. YESU sözleşme ve proje bilgilerini sisteme yükleyip Türkiye Çevre Ajansı’na gönderir.
4- Başvuru yaptıktan sonra bina veya yerleşme sahibi Türkiye Çevre Ajansı belirlenen kayıt ücreti Emlak Katılım Bankası’na ( İBAN TR67 0021 1000 0005 6734 5000 05 ) “… Projesi Yeşil Sertifika Kayıt Ücreti” açıklaması ile yatırılır ve dekont Türkiye Çevre Ajansına teslim edilir.
5- Türkiye Çevre Ajansı evraklar tam ise Yes-TR üzerinden yapılan başvuruyu onaylar.
6- Başvuru onaylandıktan sonra YESU modüllere ait kriterlerin kanıt belgelerini Yes-TR üzerinden sisteme yükleyerek Türkiye Çevre Ajansı’na gönderir.
7- Kanıt belgeler ilgili Yeşil Sertifika Değerlendirme Uzmanları (YESDU) tarafından incelenir ve puanlaması yapılarak taslak sertifikayı YESU ile paylaşır.
8- Sertifika için gerekli kriterler sağlanıyorsa onaylanır ve çıktısını YESDU’ların ıslak imzasına açar.
9- Türkiye Çevre Ajansı belirlenen sertifikasyon ücreti Emlak Katılım Bankası’na ( İBAN TR67 0021 1000 0005 6734 5000 05 ) “………. Projesi Yeşil Sertifika Sertifikasyon Ücreti” açıklaması ile yatırılır ve dekont Türkiye Çevre Ajansı’na teslim edilir.
10- Sertifika imzalanarak sahibine gönderilir ve Yes-TR veritabanında sisteme kaydedilir.
Yeşil Yarınlar İçin Yeşil Sertifika
Bina ya da yerleşiminizin yeşil bina özellikleri taşıdığını onaylayan, belli standartları yerine getirenlerin kullanmaya hak kazandığı Yeşil Sertifika’ya siz de başvurabilir; çevre dostu yapınızla sosyal, çevresel ve ekonomik performanstan ileri düzeyde yararlanabiliriz.
Kaynak: Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA)