TÜBİTAK bünyesinde, iklim değişikliği alanında araştırmaları koordine etmek amacıyla Konya'da Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü kuruldu.
Sanayi ve teknoloji Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'de iklim değişikliğini yaşayan illerin başında gelen Konya, bu alanda yürütülecek araştırmaları koordine edece kurumsal bir yapıya kavuştu.
Bu kapsamda, TÜBİTAK bünyesinde Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü kuruldu. Enstitü, Türkiye'nin yeşil kalkınma sürecinde iklim değişikliği odaklı araştırmalar yapacak.
Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulunun uygunluk görüşü ve TÜBİTAK Yönetim Kurulunun onayı ile kurulan enstitü, üniversite, kamu araştırma merkez ve enstitülerinde oluşan bilgi birikimi ile teknolojileri, Türkiye'nin ihtiyaçları doğrultusunda yenilikçi ürün ve çözümlere dönüştürecek.
Enstitü, yenilebilir, temiz enerji, gelecek senraryoları ve sosyal politika araştırmaları gibi alanlara odaklanacak. Bu odak alanlarda Ar-Ge çalışmalarını planlayacak, koordine edecek ve kamunun politika geliştirme süreçlerine katkı sağlayacak.
Tüm paydaşlarla birlikte çalışacak enstitü, kamu akademi ve özel sektör iş birliğine önem verecek. İklim Şurası'nın bilim ve teknoloji bağlamında aldığı kararların takibini yapacak. İklim Kanunu'na yönelik çalışmalara katkı verecek.
Enstitünün faaliyet gösterdiği her bir araştırma alanında ulusal seviyede yol haritası ve planlama çalışmaları için "yetkinlik merkezleri" oluşturulacak. Yetkinlik merkezleri, tematik alanlarda ekosistemdeki üniversite araştırma laboratuvarları, özel sektör Ar-Ge merkezleri ve girişimciler ile kamu araştırma birimlerinde yürütülen çalışmaların eşgüdümü sağlayacak.
Enstitü, yapılan Ar-Ge'lerin ticarileştirimesine de yoğunlaşacak. Bu amaçla teknoloji doğrulama çalışmalarının gerçekleştirileceği büyük çaplı saha gösterimi pilot üretim faaliyetleri yapacak. Bu sayede geliştirilen teknolojiler, model ve yaklaşımlar sektörün ihtiyaçları doğrultusunda "birlikte geliştirme platformları" ile uygulamaya alınacak.
Alanında yetkin araştırmacılar, enstitü bünyesinde görevlendirilecek. İklim değişikliği alanında çalışan araştırmacılar için burs verilecek.